ဒီေန႔ အိမ္ရွင္မေလး ဧကရီ အစီအစဥ္ကေန အၾကင္နာနန္းေတာ္ဆိုက္ဒ္ေလးကို လည္လည္လာတဲ႔ သူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ တစ္ေန႔ တစ္မ်ိဳး မရိုးရေအာင္ ဧကရီ ရဲ ႔ လက္ရာေလး ျဖစ္တဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ
လုပ္နည္းေလး ေရးေပးသြားပါမယ္ေနာ္..
လိုအပ္တဲ႔ ပစၥည္းေလးေတြက ေတာ႔
ၾကက္သား အရိုး အသားလႊာ နွစ္မ်ိဳး
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ( ေရစိမ္ သို႔ ဆန္စီး)
ေျမပဲမီးေလ်ာ္
နွမ္းမီးေလ်ာ္
ပဲငံျပာရည္
ငရုတ္သီးမွုန္႔ေၾကာ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည္႔
ၾကက္သြန္နီ
နံနံပင္
ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔
၀က္ေခါက္ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ပင္
သံပုရာသီး တို႔ျဖစ္ပါတယ္..
ခ်က္နည္းေလးကေတာ႔
အရင္ဦးဆံုး ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြကိုေရစိမ္ထားရပါ႔မယ္။
ၾကက္သားအသားလႊာေလးေတြကိုအတံုးေသးေသးေလး တံုးျပီးဆီအနည္းငယ္ နဲ႔ ဆား ၾကက္သားမွုန္႔
ေလးထည္႔ကာ (အခ်ိဳမုန္႔ အစားထိုး ၾကက္သားမုန္႔ထည္႔တာပါ) အျဖဴထည္ေလး နွပ္ထားရပါ႔မယ္..
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွဲ႔ေလးကို ၾကက္သြန္နီဥ ေလးနဲ႔ ၾကိတ္စက္ေလးနဲ႔ၾကိတ္ျပီး ဆီျပန္နွပ္ခ်က္ေလး ခ်က္ထားရပါ႔မယ္။အနွစ္ ေလးရေအာင္ပါ။
ေျမပဲမီးေလ်ာ္ နွမ္းမီးေလ်ာ္ေလး ကို အမွဳန္႔ ေထာင္းထားရပါမယ္။
ေနာက္ အရိုးကို ျပဳတ္ျပီး ဆား ၾကက္သားမွုန္႔ေလးနဲ႔ အရည္ေသာက္ေလး
ရေအာင္ျပုတ္ထားျပီး ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔အနည္းငယ္ခတ္ရပါ႔မယ္။
ဒါဆိုရင္ စံုျပီမို႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြကို တစ္ခြက္စာ စကာေလးနဲ႔ ၾကက္သားျပဳတ္အိုးထဲမွာပဲ
အေနေတာ္ ျဖစ္ေအာင္ေရေႏြးစိမ္ ျပီး ဆယ္ယူလိုက္ပါမယ္.။
အဆင္သင္႔ လုပ္ထားတဲ႔ ၾကက္သားေလးေတြ ခရမ္းခ်ဥ္ခ်က္ေလးေတြနဲ႔ ပဲငံျပာရည္ အနည္းထည္႔ျပီး
ေျမပဲေလ်ာ္ နွမ္းေလ်ာ္ေလးေတြေထာင္းျပီး အေပၚကျဖဴးေပးရပါ႔မယ္.။
အစပ္ၾကိဳက္သူေတြအတြက္ ငရုတ္သီးမွုန္႔ေၾကာ္ နဲ႔ ထည္႔စားေပါ႔။
နံနံပင္ နွင္႔ ၾကက္သြန္ပင္ေလး ကို ညွပ္ျပီး အေပၚကျဖဴး..ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔
အနည္းငယ္ ထပ္ျဖဴး..
ဒါေလးက ရွမ္းခ်ဥ္လို႔ေခၚတဲ႔ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ေလးပါ။ တြဲဖက္စားသံုး ဖို႔ေလ. မုန္ညင္းခ်ဥ္
ေလးနဲ႔လဲ တြဲဖက္စားသံုးနိုင္ပါျပီ။
ေနာက္ အသုတ္မစားခ်င္တဲ႔သူေတြက ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ေလး ထည္႔လိုက္ရင္
ရွမ္းရည္စိမ္ ရပါ႔မယ္။ မွီးရွည္ဖတ္ေလးေတြနဲ႔ လည္း လုပ္စားလို႔ရပါတယ္။
ကဲ စားခ်င္သူေတြအတြက္ အားလပ္ရက္ေလးမွာ အပ်င္းေျပေလး လုပ္စားၾကည္႔ၾကစို႔ေနာ္..
***ဧကရီ***