တပို႔တြဲလျပည္႔ ညေလးဟာ နွင္းမွဳန္ျဖဴလြလြေလးေတြက ဇာပု၀ါေလး လႊမ္းျခံဳထားသလို
ရစ္သိုင္းေနတဲ႔ ဒီခ်ိန္ခါမွာ..အရိုးခိုက္ေအာင္ေအးခ်မ္းေနျပီေလ။
ဒီလိုေအးခ်မ္းတဲ့ ခ်ိန္ခါမ်ိဳးမွာ ျမန္မာရိုးရာ အညာေဒသ ေတြမွာ ထမနဲ ပြဲ က်င္းပၾကျပီးဦးဦးဖ်ားဖ်ား ရြာဦးေက်ာင္းကိုလ်ွဳတန္းၾကတဲ႔ ခ်စ္စရာ႔ျမန္မာ႔ဓေလ႔ တစ္ခုေပါ႔ေနာ္။
ဒီလိုပါပဲေပါ႔ ..ဧကရီ တို႔ေတာင္ေပၚေဒသမွာလည္း ဒီညမ်ိဳး ဆိုရင္ယာဂုလုပ္ျပီး လွဴတမ္းၾကတဲ႔ ဓေလ႔တစ္ခုရွိၾကပါတယ္။
နွာရည္ယိုရြဲ ႔ တပို႔တြဲ လို႔ဆိုစမွတ္ျပဳၾကတဲ႔ အပူဓာတ္လြန္ကဲတတ္ၾကတဲ႔ ဒီရာသီေလးမွာ ထမနဲကိုစား
ရင္ထမနဲရဲ႔ အပူဓာတ္က ပထ၀ီပ်က္ျပားေနသူမ်ားကိုကုစားနိုင္တယ္လို႔ ဆိုစမွတ္ရွိၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔ ဧကရီ ဒီညေလးမွာ နိုင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနၾကတဲ႔ သူေတြအတြက္ ေကာ..ထမနဲ နဲ႔ ေ၀းေနတဲ႔အရပ္ေနရာ ေဒသမွာရွိတဲ႔..သူေတြအတြက္ေပါ႔.. အိုးေသးေသးနဲ႔ ထမနဲ လုပ္နည္းေလး လက္ေဆာင္ေပးလိုက္ပါရေစေနာ္။
ပထမဆံုး ေကာက္ညင္းဆန္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဒယ္ထဲထည္႔ ဆီနဲ႔ေလွာ္ရပါမယ္။
အညိုေရာင္မသန္းခင္ဆယ္ယူျပီး ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထမင္းခ်က္သလိုပဲ ေရနဲ႔ ဆန္အကိုက္
ခ်က္ရပါ႔မယ္။
ေနာက္ျပီး အုန္းသီးျခစ္ေလးေတြကို ဆီေၾကာ္
ေျမပဲမီးေလ်ွာ္.နဲ႔ နွမ္းမီးေလ်ွာ္ ေလးကိုလဲ ဆီပူမွာ ထပ္ေၾကာ္ေပးျပီးဆယ္ထားမယ္။
ေနာက္ဂ်င္းတက္ေလးကို ပါးပါးေလးစင္းျပီးဆီမွာေၾကာ္မယ္။
ကဲ..ျပီးျပီဆိုရင္ ခ်က္ထားတဲ႔ ထမင္းက်က္ေနျပီ အဆင္သင္႔ျဖစ္ေနျပီဆိုရင္.
ဒယ္အိုးသန္႔သန္႕ေလးမွာ ဆီထည္႔ ခ်က္ထားတဲ႔ထမင္းကို စီးပိုင္သြားေအာင္ ဆားထည္႔ျပီး
ေမြေပးရပါမယ္.။
ျပီးရင္..အဆင္သင္႔ေၾကာ္ထားတဲ႔ ဂ်င္း ေျမပဲ နွမ္း နဲ႔ အုန္းသီးျခစ္ေၾကာ္ေလးေတြ ေရာေမြလိုက္ပီး
ပန္းကန္သန္႔သန္႔ေလးမွာ ထည္႔ယူစားသံုးနိုင္ပါျပီရွင္႔။
ေအာက္ကပံုေလးကေတာ႔ ခ်စ္စရာအညာေဒသ ဓေလ႔တစ္ခုျဖစ္တဲ႔ တပို႔တြဲလျပည္႔ညမွာ
ထမနဲ ထိုးျပိဳင္ပြဲ၀င္ေနၾကတဲ႔ အားေကာင္းေမာင္းသန္ ကာလသားတို႔ရဲ႔ လက္ရာေလးျဖစ္တဲ႔
အိုးၾကီးခ်က္ေပါ႔ေနာ္။
***ဧကရီ***
ရစ္သိုင္းေနတဲ႔ ဒီခ်ိန္ခါမွာ..အရိုးခိုက္ေအာင္ေအးခ်မ္းေနျပီေလ။
ဒီလိုေအးခ်မ္းတဲ့ ခ်ိန္ခါမ်ိဳးမွာ ျမန္မာရိုးရာ အညာေဒသ ေတြမွာ ထမနဲ ပြဲ က်င္းပၾကျပီးဦးဦးဖ်ားဖ်ား ရြာဦးေက်ာင္းကိုလ်ွဳတန္းၾကတဲ႔ ခ်စ္စရာ႔ျမန္မာ႔ဓေလ႔ တစ္ခုေပါ႔ေနာ္။
ဒီလိုပါပဲေပါ႔ ..ဧကရီ တို႔ေတာင္ေပၚေဒသမွာလည္း ဒီညမ်ိဳး ဆိုရင္ယာဂုလုပ္ျပီး လွဴတမ္းၾကတဲ႔ ဓေလ႔တစ္ခုရွိၾကပါတယ္။
နွာရည္ယိုရြဲ ႔ တပို႔တြဲ လို႔ဆိုစမွတ္ျပဳၾကတဲ႔ အပူဓာတ္လြန္ကဲတတ္ၾကတဲ႔ ဒီရာသီေလးမွာ ထမနဲကိုစား
ရင္ထမနဲရဲ႔ အပူဓာတ္က ပထ၀ီပ်က္ျပားေနသူမ်ားကိုကုစားနိုင္တယ္လို႔ ဆိုစမွတ္ရွိၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔ ဧကရီ ဒီညေလးမွာ နိုင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနၾကတဲ႔ သူေတြအတြက္ ေကာ..ထမနဲ နဲ႔ ေ၀းေနတဲ႔အရပ္ေနရာ ေဒသမွာရွိတဲ႔..သူေတြအတြက္ေပါ႔.. အိုးေသးေသးနဲ႔ ထမနဲ လုပ္နည္းေလး လက္ေဆာင္ေပးလိုက္ပါရေစေနာ္။
ပထမဆံုး ေကာက္ညင္းဆန္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဒယ္ထဲထည္႔ ဆီနဲ႔ေလွာ္ရပါမယ္။
အညိုေရာင္မသန္းခင္ဆယ္ယူျပီး ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထမင္းခ်က္သလိုပဲ ေရနဲ႔ ဆန္အကိုက္
ခ်က္ရပါ႔မယ္။
ေနာက္ျပီး အုန္းသီးျခစ္ေလးေတြကို ဆီေၾကာ္
ေျမပဲမီးေလ်ွာ္.နဲ႔ နွမ္းမီးေလ်ွာ္ ေလးကိုလဲ ဆီပူမွာ ထပ္ေၾကာ္ေပးျပီးဆယ္ထားမယ္။
ေနာက္ဂ်င္းတက္ေလးကို ပါးပါးေလးစင္းျပီးဆီမွာေၾကာ္မယ္။
ကဲ..ျပီးျပီဆိုရင္ ခ်က္ထားတဲ႔ ထမင္းက်က္ေနျပီ အဆင္သင္႔ျဖစ္ေနျပီဆိုရင္.
ဒယ္အိုးသန္႔သန္႕ေလးမွာ ဆီထည္႔ ခ်က္ထားတဲ႔ထမင္းကို စီးပိုင္သြားေအာင္ ဆားထည္႔ျပီး
ေမြေပးရပါမယ္.။
ျပီးရင္..အဆင္သင္႔ေၾကာ္ထားတဲ႔ ဂ်င္း ေျမပဲ နွမ္း နဲ႔ အုန္းသီးျခစ္ေၾကာ္ေလးေတြ ေရာေမြလိုက္ပီး
ပန္းကန္သန္႔သန္႔ေလးမွာ ထည္႔ယူစားသံုးနိုင္ပါျပီရွင္႔။
ေအာက္ကပံုေလးကေတာ႔ ခ်စ္စရာအညာေဒသ ဓေလ႔တစ္ခုျဖစ္တဲ႔ တပို႔တြဲလျပည္႔ညမွာ
ထမနဲ ထိုးျပိဳင္ပြဲ၀င္ေနၾကတဲ႔ အားေကာင္းေမာင္းသန္ ကာလသားတို႔ရဲ႔ လက္ရာေလးျဖစ္တဲ႔
အိုးၾကီးခ်က္ေပါ႔ေနာ္။
***ဧကရီ***